تعریف روان شناسی اجتماعی
روان شناسی اجتماعی علمی است که رفتار متقابل بین انسان ها یا تعامل میان انسان ها را بررسی و مطالعه می کند. در واقع بررسی رفتار افراد در میان گروه های انسانی در حوزه ی روان شناسی اجتماعی است.
انسان موجودی اجتماعی
رفتارهای انسان، در بسیاری از موارد تحت تأثیر حضور دیگران و حاصل عوامل اجتماعی است. از آنجایی که انسان موجودی اجتماعی است، بسیار طبیعی است که رفتار او از دیگران تأثیر بپذیرد و تحت تأثیر حضور دیگران واقع شود.
می توان ادعا کرد رفتارهای ما، حتی در تنهایی هم، متأثر از دیگران است. اگر ما در تنهایی هم غذا بخوریم به احتمال بسیار زیاد از بشقاب و قاشق استفاده می کنیم.
در تنهایی هم با همان آداب و موازینی غذا می خوریم که در جمع طبق آن عمل می کنیم.
اجتماع و محیط های انسانی بسیاری از رفتارهای ما را تحت تأثیر قرار می دهد. زیراکه انسان موجودی اجتماعی است و گروهی زندگی می کند.
الگوهای رفتاری مشابه
ما در میان گروهی از افراد زندگی می کنیم که همه مطابق با الگوهای رفتاری مشابه، زندگی می کنند. در نتیجه به شباهت های رفتاری دقت نمی کنیم . از دید ما این مسأله امری طبیعی است. اما اگر به کشور دیگری سفر کنیم و در محیط و فضایی جدید قرار بگیریم تفاوت های رفتاری آشکار می شود.
تفاوت های رفتاری به این دلیل است که الگوهای رفتاری ما، متناسب با فرهنگ و رسوم کشور خودمان است. عادات ما در کشوری دیگر جدید و غریب محسوب می شود. عادت های رفتاری متفاوتی در هر کشور وجود دارد.
چینی ها اگر از رویدادی تعجب کنند و دچار شگفتی شوند، تعجب را با بیرون آوردن زبان نشان می دهند. در حالی که بیرون آوردن زبان در فرهنگ ما نشانه ی بی احترامی است. ما در هنگام تعجب، دهانمان باز می ماند.
منبع: روان شناسی اجتماعی، یوسف کرمی، انتشارا ارسباران.